Втората най-голяма минна корпорация в света по пазарна стойност Rio Tinto

...
Втората най-голяма минна корпорация в света по пазарна стойност Rio Tinto
Коментари Харесай

Печалбата на втората най-голяма минна компания в света се срина с 41%


Втората най-голяма минна корпорация в света по пазарна стойност Rio Tinto регистрира 41% спад в чистите си облаги. Причината съгласно нея е спад в цените на суровините и по-високи разноски за сила.

Rio Tinto е осъществил чиста облага от 12,42 милиарда $ предходната година. Това е спад от 21,09 милиарда $ през 2021 година

Цените на желязната руда, на която се дължат по-голямата част от облагите на Rio Tinto, както и на медта, паднаха. Анализаторите чакаха главните облаги от почти 13,39 милиарда $.

" Въпреки предизвикателните пазарни условия, ние оставаме устойчиви ", разяснява основния изпълнителен шеф на Rio Tinto Якоб Стаусхолм.

Голяма част от облагите на Rio Tinto идват от големите интервенции за рандеман на желязна руда в северозападна Австралия. Въпреки че доставките от тези интервенции останаха без смяна през 2022 година по отношение на миналата година, междинната цена на добиваните количества, беше с 26% по-ниска на годишна база.
 Акциите на Rio Tinto се намаляват. Сърбия замрази плана за рандеман на литий за $2,4 милиарда
Акциите на Rio Tinto се намаляват. Сърбия замрази плана за рандеман на литий за $2,4 милиарда

Това се случва на фона на възходящо напрежение сред Австралия и Сърбия

Освен това от компанията обявиха, че разноските за рандеман в австралийските рудници за желязна руда са надхвърлили упованията през 2022 година, най-много поради по-високите цени на дизела и разноските за труд. Разходите възлизат на 21,30 $ на метричен звук, спрямо прогнозата на компанията за 19,50-21,00 $ на звук.

Продажбите в Китай - най-големият пазар на Rio Tinto, спаднаха. Tе бяха на стойност 32 милиарда $ предходната година и 38 милиарда $ година по-рано.

Най-голямата минна компания в света BHP Group също регистрира 32% спад в чистата облага за първото полугодие.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР